
CITY OF ST. CATHARINES 

A by-law for the imposition of Community Benefits Charges. 

WHEREAS the City of St. Catharines will experience growth through development and 

re-development; 

AND WHEREAS Council desires to impose Community Benefits Charges against land 

to pay for the capital costs of facilities, services and matters required because of 

development or redevelopment in the area to which the by-law applies; 

AND WHEREAS the Planning Act, 1990 (the "Act") provides that the council of a 

municipality may by by-law impose Community Benefits Charges against higher density 

residential development or redevelopment; 

AND WHEREAS a Community Benefits Charge strategy report has been completed 

which identifies the facilities, services and matters that will be funded with community 

benefits charges and complies with the prescribed requirements; 

AND WHEREAS the Corporation of the City of St. Catharines (the "City") has consulted 

with such persons and public bodies as the municipality considers appropriate; 

NOW THEREFORE the Council of The Corporation of the City of St. Catharines enacts 

as follows: 

1. INTERPRETATION 

1.1 This By-law may be referred to as the "Community Benefits Charges By-law". 

1.2 In this By-law, the following items shall have the corresponding meanings: 

"Act" means the Planning Act, R.S.O. 1990, CHAPTER P.13, as amended, or 

any successor thereof; 



"Accessory Apartment" see "Residential Unit"; 

"Apartment" see "Residential Unit"; 

"Appraisal" means an appraisal of land value prepared in accordance with the 

Canadian Uniform Standards of Professional Appraisal Practice of the Appraisal 

Institute of Canada; 

"Board of Education" means a board as defined in clause 1 (1) of the Education 

Act 1997, S.O. 1997, c.E.2 

"Building" means any structure or building as defined in the Ontario Building 

Code (0 Reg 332/12 under the Building Code Act, as amended from time to time 

or any successor thereof) but does not include a vehicle; 

"Building Code Act" means the Building Code Act, 1992, SO 1992, c 23, as 

amended, or any successor thereof; 

"Building Permit" means a permit issued pursuant to the Building Code Act that 

permits the construction, alteration or change in use of a building or structure 

which is described in its respective building permit application. 

"Building Permit Application" means an application submitted to and accepted by 

the Chief Building Official of the City for a Building Permit which complies with 

the applicable Zoning-Bylaw and with all technical requirement of the Building 

Code Act and includes payment of all applicable fees. 

"Chief Building Official" means a chief building official for the City appointed or 

constituted under section 3 of the Building Code Act or their designate. 

"Capital Costs" means costs incurred or proposed to be incurred by the City or a 

Local Board thereof directly or by others on behalf of, and as authorized by, the 

City or Local Board, 

(a) to acquire land or an interest in land, including a leasehold interest, 



(b) to improve land, 

(c) to acquire, lease, construct or improve buildings and structures, 

(d) to acquire, construct or improve facilities including, 

(i) furniture and equipment, and; 

(ii) rolling stock. 

(e) to undertake studies in connection with any of the matters referred to in 

clauses (a) to (d) above, including the Community Benefits Charge 

strategy study, 

required for the provision of Services designated in this By-law within or outside 

the City, including interest on borrowing for those expenditures under clauses (a) 

to (e) above; 

"City" means The Corporation of the City of St. Catharines or the geographic 

area of the municipality, as the context requires; 

"Community Benefits Charge" means charge(s) permitted by the Planning Act 

and imposed by this By-law against land to pay for the Capital Costs of Facilities, 

Services and Matters required because of Development or Redevelopment in the 

area to which the by-law applies; 

"Community Benefits Charge Strategy" means the community benefits strategy 

prepared by the City in accordance with the Planning Act and approved by 

Council; 

"Council" means the Council of the Corporation of the City of St. Catharines; 

"Development" means the construction, erection, or placing of one or more 

buildings or structures on land or the making of an addition or alteration to a 

building or structure that has the effect of increasing the size or usability thereof 

or any development requiring any of the actions described in section 3.4(a), and 



includes Redevelopment; 

"Facilities, Services and Matters" are the facilities, services and matters 

described in the Community Benefits Charge Strategy; 

"Ground" means the average level of finished grade adjoining a building or 

structure at all exterior walls; 

"Local Board" means a municipal service board, transportation commission, 

public library board, board of health, police services board, planning board, or 

any other board, commission, committee, body or local authority established or 

exercising any power under any Act with respect to the affairs or purposes of the 

City, excluding a school board and a conservation authority; 

"Mixed-use Development" means a Building used, designed or intended for use 

for both Residential and Non-residential Uses; 

"Owner" means the owner of land or a person who has made application for an 

approval for a Development for which a Community Benefits Charge may be 

imposed; 

"In-Kind Contribution" means facilities, services or matters identified in a 

Community Benefits Strategy and required because of Development or 

Redevelopment provided by an Owner of land, in lieu of payment of the 

Community Benefits Charge otherwise applicable, in whole or in part, and 

requiring any of the actions described in sections 3.17 to 3.21; 

"Prescribed" means prescribed in the regulations made under the Act; 

"Redevelopment" means the construction, erection or placing of one or more 

Buildings on land where all or part of a Building has previously been demolished 

on such land, or changing the use of a Building from a Non-Residential Use to a 

Residential Use, or changing a Building from one form of Residential Use to 



another form of Residential Use and including any development or 

redevelopment requiring any of the actions described in section 3.4(a); 

"Residential Unit" means a room or group of rooms occupied or designed to be 

occupied exclusively as an independent and separate self-contained 

housekeeping unit including a house; 

(a) "Accessory Apartment" means a Residential Unit located within 

and subordinate to an existing Detached Dwelling, Semi-Detached 

Dwelling, Townhouse and a Multiple Attached Dwelling; 

(b) "Apartment Building" means a Building consisting of 10 or more 

Residential Units, where access to each unit is obtained through a 

common entrance or entrances from the Street level and subsequently 

through a common hall or halls, and "Apartment" means a Residential Unit 

in an Apartment Building; 

"Residential Use" means land, Buildings or structures of any kind whatsoever 

used or designed or intended for use as living accommodations for one or more 

individuals; 

"Service" means a service designated in section 2.1, and "Services" shall have 

a corresponding meaning; 

"Storey" means a level of a building, other than a basement, located between 

any floor and the floor, ceiling or roof immediately above it. 

"Valuation Date" means, with respect to land that is the subject of Development 

or Redevelopment, 

(a) the day before the day the Building Permit is issued in respect of 

the Development or Redevelopment, or 

(b) if more than one Building Permit is required for the development or 

redevelopment, the day before the day the first permit is issued. 



"Zoning By-Law" means City of St. Catharines By-law Number 2013-283, as 

amended, or any successor thereof. 

1.3 Community Benefit Charge applies to and shall be payable for the Capital Cost 

of facilities, Services, and matters required for Development and 

Redevelopment of all lands in the geographic area of the City of St. Catharines. 

1.4 The Community Benefit Charge shall be imposed on all Development and/or 

Redevelopment of a Building or structure with five or more storeys and that adds 

ten or more residential units. 

1.5 Nothing in this By-law shall be construed so as to commit or require the City or 

its Council to authorize or proceed with any specific capital project at any 

specific time. 

1.6 The onus is on the Owner to produce evidence to the satisfaction of the City 

establishing that the Owner is entitled to an exemption under the provisions of 

this by-law. 

1.7 Any reference in this By-law to any statute or regulation or any section of any 

statute or regulation shall, unless otherwise expressly stated, be deemed to be a 

reference to such statute, regulation or section as amended, restated or re­

enacted from time to time and to any successor legislation or regulation. Any 

defined term in the Planning Act that has not been defined in this By-law, shall 

have the meaning given to it in the Planning Act. 

2. DESIGNATION OF SERVICES 

2.1. A Community Benefits Charge may be imposed in respect of the following: 

(a) land for park or other public recreational purposes in excess of lands 

dedicated or provided cash-in-lieu payments under section 42 or 51.1 of 

the Planning Act. 

(b) services not provided under section 2(4) of the Development Charges Act, 

as amended, or any successor thereof. 



(c) capital costs for eligible development charges services that are not 

intended to be funded under the City's development charge by-law. 

3. APPLICATION OF BY-LAW RULES 

3.1. Community Benefits Charges shall be payable in the amounts set out in this By­

law where: 

(a) the lands are located in the area described in section 3.2; and 

(b) the Development requires any of the approvals set out in section 3.4(a). 

Area to Which By-law Applies 

3.2. Subject to section 3.3, this By-law applies to all lands in the City. 

3.3. This By-law shall not apply to lands that are owned by and used for the 

purposes of: 

(a) the City or a Local Board; 

(b) a Board of Education; 

Approvals for Development 

3.4 (a) A Community Benefits Charge may be imposed only with respect to 

development or redevelopment that requires: 

(i) the passing of a Zoning By-Law or of an amendment to a Zoning 

By-Law under section 34 of the Planning Act; 

(ii) the approval of a minor variance under section 45 of the Planning 

Act; 

(iii) a conveyance of land to which a by-law passed under subsection 

50(7) of the Planning Act applies; 

(iv) the approval of a plan of subdivision under section 51 of the 

Planning Act; 

(v) a consent under section 53 of the Planning Act; 



(vi) the approval of a description under section 9 of the Condominium 

Act, 1998, SO 1998, c 19, as amended, or any successor thereof; 

or 

(vii) the issuing of a permit under the Building Code Act, 1992 in relation 

to a building or structure. 

(b) Despite 3.4(a) above, a Community Benefits Charge may not be imposed 

with respect to: 

(i) development of a proposed building or structure with fewer than 

five storeys at or above ground; 

(ii) development of a proposed building or structure with fewer than 10 

residential units; 

(iii) redevelopment of an existing building or structure that will have 

fewer than five storeys at or above ground after the redevelopment; 

(iv) redevelopment that proposes to add fewer than 10 residential units 

to an existing building or structure; or 

(v) such types of development or redevelopment as are Prescribed. 

Exemptions 

3.5 Notwithstanding the provisions of this By-law, Community Benefits Charges 

shall not be imposed with respect to: 

(a) Development or redevelopment of a building or structure intended for use 

as a long-term care home within the meaning of subsection 2 (1) of the 

Long-Term Care Homes Act, 2007, as amended or any successor 

legislation thereof; 

(b) Development or redevelopment of a building or structure intended for use 

as a retirement home within the meaning of subsection 2 (1) of the 

Retirement Homes Act, 2010, as amended or any successor legislation 

thereof; 



(c) Development or redevelopment of a building or structure intended for use 

by any of the following post-secondary institutions for the objects of the 

institution; 

(i) a university in Ontario that receives direct, regular and ongoing 

operating funding from the Government of Ontario; 

(ii) a college or university federated or affiliated with a university 

described in subparagraph (i); 

(iii) an Indigenous Institute prescribed for the purposes of section 6 of 

the Indigenous Institutes Act, 2017, as amended or any successor 

legislation thereof;. 

(d) Development or redevelopment of a building or structure intended for use 

as a memorial home, clubhouse or athletic grounds by an Ontario branch 

of the Royal Canadian Legion.; 

(e) Development or redevelopment of a building or structure intended for use 

as a hospice to provide end of life care; 

(f) Development or redevelopment of a building or structure intended for use 

as residential premises by any of the following entities: 

(i) a corporation to which the Not-for-Profit Corporations Act, 2010, as 

amended or any successor legislation thereof applies, that is in good 

standing under that Act and whose primary object is to provide 

housing, 

(ii) corporation without share capital to which the Canada Not-for-profit 

Corporations Act as amended or any successor legislation thereof 

applies, that is in good standing under that Act and whose primary 

object is to provide housing, 

(iii) a non-profit housing co-operative that is in good standing under the 

Co-operative Corporations Act. 0. Reg 509/20, s. 1, 8, as amended or 

any successor legislation thereof; 



Amount of Charge 

3.6 The amount of a Community Benefits Charge payable in any particular case shall 

be four (4) percent of the value of the land as of the Valuation Date. 

3.7 Land referred to in this By-law means the extent of the Parcel or Parcels on 

which the Development or Redevelopment is occurring. 

3.8 If a Development or Redevelopment consists of two or more above grade 

Buildings that will not be constructed concurrently and are anticipated to be 

completed at different times, each phase of the Development or Redevelopment 

is deemed to be a separate Development or Redevelopment for the purposes of 

this By-law including without limitation the calculation and payment of Community 

Benefits Charges. For the purposes of this subsection an above grade shared 

podium structure will not be considered part of a Building. 

3.9 If a Development or Redevelopment is partially comprised of a use described in 

subsections 3.5 (Exemptions), the portion of the Development or Redevelopment 

comprised of such use will not be considered part of the Development or 

Redevelopment and only the portion of the Development or Redevelopment that 

does not contain a use described in subsections 3.5 (Exemption) will be 

considered for the determination of whether a Community Benefits Charge is 

payable pursuant to this By-law and the Community Benefit Charge otherwise 

payable for the Development or Redevelopment will be reduced by an amount 

attributed to the value of the exempt portion of Development or Redevelopment. 

3.10 No person shall construct a building on the land proposed for Development or 

Redevelopment unless: 

(a) The payment required by the Community Benefits Charge By-law has 

been made or arrangements for the payment, including any in-kind 

contribution where permitted, that are satisfactory to Council have been 

made; and 



(b) Any facilities, services or matters being provided in accordance with 

subsection 37(6) of the Act have been provided or arrangements for their 

provision that are satisfactory to Council have been made. 

3.11 The Owner shall provide the City with an appraisal of the value land as of the 

valuation date, or dated within a period of one year preceding the valuation day. 

3.12 If the City disputes the value of land identified in the owner's appraisal, then the 

City shall provide the owner with an appraisal of the value of the land as of the 

valuation date within the Prescribed time period of receiving the Owner's 

appraisal, and subsections 37(37) to (41) of the Planning Act apply. 

In-Kind Contributions 

3.13 The City may, in its sole discretion, allow an owner of land to provide to the 

municipality facilities, services or matters required because of development or 

redevelopment in the area to which the by-law applies, in return for a deduction 

from the Community Benefits Charges payable subject to the Owner and the City 

entering into an agreement on such terms and conditions satisfactory to the City. 

3.14 Before the owner of land provides facilities, services or matters in accordance 

with subsection 3.13, the City shall advise the owner of land of the value that will 

be attributed to them. 

3.15 The value attributed under subsection 3.14 shall be deducted from the amount 

the owner of land would otherwise be required to pay under this by-law. If the 

value attributed exceeds the Community Charges Benefits Charge payable, the 

excess value shall not be paid to the Owner providing the Facilities, Services or 

Matters and no credit shall be provided to the Owner. If the value attributed is 

less than the Community Benefits Charge payable, the Owner shall pay the 

difference to the City in accordance with section 3.6 herein. 



Time of Payment of Community Benefits Charges 

3.16 Community Benefits Charges imposed under this By-law are calculated, payable, 

and collected upon issuance of a Building Permit for the Development. 

3.17 If a Development or Redevelopment is to be constructed in phases, each phase 

of the Development is deemed to be a separate Development or Redevelopment 

for the purposes of this by-law and the amount of the Community Benefit Charge 

for each phase will be 4% of the value of the land of that phase on the day before 

the first Building Permit for Development or Redevelopment of that phase is 

issued. 

Interest on Refunds 

3.18 If it is determined that a refund is required, the City shall pay interest on a refund 

under subsections 37 (28) and 37 (29) of the Act at a rate not less than the 

Prescribed minimum interest rate, from the day the amount was paid to the 

municipality to the day it is refunded. 

4. SEVERABILITY 

4.1 If, for any reason, any provision of this By-law is held to be invalid, it is hereby 

declared to be the intention of Council that all the remainder of this By-law shall 

continue in full force and effect until repealed, re-enacted, amended or modified. 

5. DATE BY-LAW IN FORCE 

5.1. This By-law shall come into force and effect on September 1, 2022. 

5.2. This By-law shall apply to building permits issued on or after the day it is passed 

and in respect of Development or Redevelopment described in in this By-law. 



Read and passed this }~ day of j UL,~ 2022. 

CLERK 


